Kviečiame išmokti origamiu lankstyti varnas! 

Lankstyti varnas origamiu labai smagu. Tuo įsitikinome dalyvaudami Vilniaus Knygų mugėje, kuomet į varnų (mokyklos simbolio) lankstymo origami technika procesą aktyviai įsitraukė ne tik vaikai, bet ir suaugę.   

Lankstyti varnas origamiu labai smagu.
Kas tas origamis?

Origami – tai japonų išrasta meninė popieriaus lankstymo technika, greitai išpopuliarėjusi visame pasaulyje. Tikrasis origamis ypatingas tuo, kad jis yra lankstomas iš vieno popieriaus lapo nenaudojant žirklių ar klijų. Origamio istorija siekia net VI–VII a., tačiau tikrasis jo „renesansas“ prasidėjo 1954 m., kuomet buvo išleista pirmoji garsaus meistro Akiros Jošidzavos knyga „Atarashi Origami Geijutsu“ („Naujasis origami menas“). Jo sugalvota lankstymo instrukcijų (brėžinių) sistema, leidžianti išlankstyti origamį ir nemokančiam japonų kalbos žmogui, naudojama ir dabar.  Šia tematika A. Jošidzava parašė net 18 knygų, aktyviai važinėjo po pasaulį populiarindamas origami. Ir jam pavyko –  daugybė žmonių visoje planetoje susidomėjo šiuo menu, ėmė burtis origami mėgėjų draugijos, pradėtos kurti naujos lankstymo technologijos.  

Ar tik gervės?

Daugeliui origamis asocijuojasi su gervės lankstiniu. Senovinėje legendoje pasakojama, kad išlanksčius 1000 gervių išsipildo slapčiausias noras. Tačiau modernus origami taip ištobulėjo, kad tokiu būdu galima išlankstyti visiškai fantastiškus dalykus, smulkiausias detales, pavyzdžiui, žuvų žvynus, vabalų ūsus ir t.t.

Lankstyti varnas origamiu labai smagu.
Kaip lankstyti origamius?

Origamius galima išlankstyti iš bet kokio popieriaus – paprastam lankstiniui tiks ir kopijavimo ar bet koks spalvotas popierius, o sudėtingesniam gali prireikti specialaus folinio ar drėgno popieriaus. Jei origamis nėra sudėtingas, nereikia jo lankstyti iš didelio lapo, nes jis atrodys grubiai, greitai susmuks. Popierių galima lenkti dviem būdais – į save ir nuo savęs. Yra ir trečiasis būdas – atlenkimas. Perlenkus popierių per pusę ir atlenkus, toje vietoje lieka žymė, kurią taip pat galime vadinti dar vienu lenkimo būdu, be kurio neįmanomas bet koks sudėtingesnis lankstinys. Kartais prireikia vienu metu lenkti per 5 ar daugiau linijų (gali būti net ir 10 ar 20) įvairiomis kryptimis, kol išgaunamas originalus kūrinys. 

Todėl kviečiame prisijungti prie mūsų ir pasinerti į užburiantį origamių pasaulį. Kartu pasimokykime lankstyti lesančias, karksinčias ir skraidančias varnas. Vaizdinę lankstymo medžiagą galite rasti čia: https://varnusala.lt/apie-mus/mokyklos-atributika/ 

„Varnų sala“ – privati mokykla Vilniuje, atvira visiems! Kartu lankstyti varnas linksmiau! 

Į viršų